Tips
Vijvertips
Indien U het vijverwater wil laten testen bij ons, neem dan minimaal een 1/2liter water uit ca 20cm diepte van de vijver in een SCHONE FLES gevuld tot aan de rand. Zo hebt U een betrouwbaar watermonster om te laten testen.
DRAADALG:
Veel vijvers hebben last van draadalgen. Draadalg groeit bij een overschot aan voedingsstoffen (vooral nitraat en fosfaat):
Vissen worden gevoerd-afvalstoffen worden omgezet door filter en bacteriën-voedingstoffen voor de planten komen vrij als rest- planten verbruiken de voedingsstoffen door te groeien- een teveel aan voedingsstoffen wordt door draadalgen gebruikt.
Wat Nu:
1.Meer moerasplanten en zuurstofplanten (concurrentie met draadalg)minimaal 1/3 van de vijverrand beplant met moerasplanten, 4-5 bossen zuurstofplanten per m3.
2.Zorgen voor een optimale hardheid zodat de planten ook kunnen groeien.(geen bron of regenwater gebruiken)
3.Water verversen ca. 10-20% per week (verdun je dus de voedingsconcentratie mee)
4.Kwalitatief hoogwaardigvoer (minder van te voeren , niet veel afval)
5.Grote filtercapaciteit en wekelijks (slibopruimende of fotosynthese) bacterien toevoegen beperkt ook algen groei.
6. beperk bodemvuil tot een minimum.
7.Daarna kunnen we altijd nog de bestrijdingsmiddelen uit de kast halen. Dit is van tijdelijke aard, de oorzaak wordt niet opgelost.
A:Biologisch: gerstestro,toramin, humamin enz.
B:Niet biologisch: algweg, anti-alg, allclear, i-tronic, enz.
Het is niet nodig om de vijver leeg te laten lopen en de wanden superschoon te maken. Veel werk en het probleem is niet verholpen , Kijk dus bij 1 t/m 6!!!!!!!!!!
Zuurstofplanten:
Er is weer een mooi assortiment zuurstofplanten , grote bossen verkrijgbaar vanaf eind maart begin april.
Ook van vijverplanten hebben weer een groot assortiment.
En een mooi assortiment in grote kant en klare manden.
Waterlelies alle kleuren in 3 groottes: kleine vijver, middel grote vijver en voor grote vijvers.
Vijveraanleg
Indien U een vijver wilt aanleggen of veranderen
laat U adviseren door de vakman , voorkom teleurstelling en groenesoep vijvers.
Kom gerust met een ontwerpschets naar ons toe.
Voorjaar
De vijver begint weer te ontwaken. Het is tijd om de filterinstallaties weer aan te sluiten. Spoel het filter schoon, maar laat het eerste water uit het filter niet in de vijver lopen.
Vervang de Uv-lamp, deze gaat slechts een seizoen mee. Maak ook het quarts glas schoon!
Vervang de filterkool en doe nieuwe watten in het filter.
Voeg nu extra filterbacterien toe.
Hebt U het filter laten doordraaien is het extra raadzaam om mineral-filtertabletten toe te voegen aan het filter.
Ververs ca 20-30% van het vijverwater. Voeg watervoorbereiders toe. Knip dode stengels van de vijverplanten en verpoot indien nodig de planten met nieuwe vijveraarde en extra groeibollen voor een mooie bloei en groei.
Zorg dat er geen rommel, blad en zand op de bodem van de vijver liggen dit is nadelig voor de planten en vissen en bevordert de algen groei. Voeg evt. slibopruimende bacterien toe.
Test het vijverwater op GH, KH en PH waarden en verhoog deze indien nodig. optimale waarden: GH 8-12 , KH 6-8 , Ph 7-8 graden. De zuurstofplanten zullen verslijmen als de Kh waarde niet optimaal is!
De vissen kunt U weer met mate gaan voeren.
Nogmaals: kwalitatief hoogwaardig voer geeft minder algproblemen. Beter een goed voer en iets minder voeren, dan lichtgewicht sticks en veel voeren.
Vanaf eind maart kunt U weer nieuwe zuurstofplanten en moerasplanten in de vijver plaatsen. Nieuwe vissen plaatsen wanneer de water temperatuur boven de 10graden is.
Winter
Zorg dat er altijd een wak in het ijs blijft. Dit om schadelijke gassen uit het water te laten ontsnappen aan de vijver. Hierdoor voorkomt U dat vissen naar boven zwemmen om zuurstof te happen en dan in het ijs vriezen.
Gemakkelijk te realiseren door een ijsvrijhouder/ beluchtings-set te plaatsen.
Hak nooit een wak in het ijs, door de trillingen sterven de vissen.
Filter en pomp kunt U uitschakelen. Bewaar de Uv-unit vorstvrij. Filter laten leeglopen en kranen open zetten zodat er niets kan kapot vriezen. Siporax in een net in de vijver laten zinken.
Pomp vorstvrij in een emmer met water bewaren.
evt aansluitringen insmeren met vaseline tegen uitdroging.
Indien U het filtersysteem laat doordraaien, zorg er dan voor dat niets kan bevriezen. Zet de pomp hoger zodat het "warmere water" niet wordt vermengd met koudwater. De uitstromer nu ca 10cm onder water laten uitkomen.
Najaar
Het wordt weer kouder, vissen zijn koudbloedig en zullen minder actief worden.
Dit houdt in dat U minder moet voeren en over gaan op lichtverteerbaar voer, ook wel Weatgerm genoemd. Stop niet met voeren! indien U nu al stopt betekent dit voor de vissen bijna een halfjaar geen voer!! Ze zullen mager met weinig weerstand de winter doorkomen.
Plaats beluchting in de vijver maar laat de luchtstenen slechts op 20cm van het vijer oppervlak uitstromen.(zie winter). U kunt afstervende vijverplanten terug snoeien tot maximaal 30cm van de mand. Verwijder rottende delen en voeg Bio-oxydator toe zodat bodemvuil tot een minimum wordt beperkt.
Plaats een net over de vijver of een skimmer in de vijver om te voorkomen dat er bladeren in de vijver komen. Laat voor de winter het vijverwater testen zodat in iedergeval de Kh waarde van de vijver boven de 5 graden is ivm overwinteren van de vijvervissen en zuurstofplanten. Veel regen doet de kh waarde verlagen.
Aquarium tips:
Ververs 1x per 14 dagen ca 30%water, aanvullen met dezelfde temperatuur en watervoorbereider toevoegen. Indien U het filter schoonmaakt, doe dat in gedeeltes en spoel filtermateriaal uit in het water wat U uit het aquarium haalt. (niet onder de kraan).Voeg hierna filter-bacteriën toe. Indien U wekelijks bacteriën toevoegt zult u minder last van algen en draadalg krijgen.
Gaat U voor gemak, dan kunt U 1x per maand water verversen, maar voeg dan na 14 dagen aquariumprotect ,easycell of clear-up aan het water toe. Ververs dan na 30 dagen ca 40% water. (Maar beter is 1x per 14 dagen). Water aanvullen omdat het verdampt is ,is GEEN verversen.
Zorg dat de bodemverwarming aan staat als de verlichting brand.
Vergeet niet de planten bij te mesten, kan twee wekelijks met het water verversen mee.
Ook de co2 bemseting is zeer belangrijk. De planten bestaan voor ca 90% uit water en de rest is voornamelijk koolstof (de C van co2), O2 (zuurstof) komt als restproduct vrij, bij de groei van planten. Daarom is een extra luchtpomp overdag niet nodig.
Vervang tijdig Uw tl verlichting deze gaat ,van de normale kwaliteit slechts 1 jaar mee. Het is net als bij een zonnebank, na een jaar branden de lampen nog wel maar bruin worden ho maar.
Tegenwoordig is vervangen voor Ledverlichting de oplossing, T8 en T5 verlichting is al uitlopend.
Ledverlichting is veel energie zuiniger en gaat langer mee.
Kies voor kwaliteit, wel duurder maar verdient zich zelf terug, o.a. lichtopbrengst tot op de bodem!!
************************************************************************************************************************
Zomer aquarium
Aquarium temperatuur loopt op bij warm weer, wat te doen: Zet de bodemverwarming achter een aparte tijdklok en stel het zo af dat de bodemverwarming elk uur 10 minuten aan is. S'middags van 12.00u-15.00u het licht uit. evt. kappen van het aquarium open zetten. Staat de temperatuur dan nog te hoog (boven 28-29 graden) evt een ventilator plaatsen die over het aquarium heen blaast.